Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/annesturetucker.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/annesturetucker.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Psykisk Vold

                                            Psykisk Vold 

er et stort og overset problem. Vi regner den ikke så alvorlig som den fysiske, men al vold i parfohold begynder med psykisk vold.

Psykisk vold er snu og snigende, siver nœrmest ubemœrket ind, som en giftgas vi først opdager, når den er ved at klemme alt godt liv ud af os.  En snigende giftgas som stille og roligt overtager dit liv. Den kan vœre uskyldig og et tegn på afmagt og smerte hos den som udøver den, men den kan også vœre tegn på en alvorlig personlighedsforstyrrelse.

Derfor er det så vigtigt at kende tegnene, så vi kan beskytte os selv og hinanden imod den.

Den er altid nedbrydende og ingen skal acceptere at leve med psykisk vold, hverken i familien, på arbejdspladsen eller i parforholdet.

                                                                                              Vold er aldrig okay. 

Der er den åbenlyse psykiske vold, som vi ikke er i tvivl om, den er tydelig, den er vild og voldsom af natur, råbende, nedgørende, krœnkende og skrœmmende.

Hvorimod den skjulte psykiske vold kan vœre svœr at få øje på, fordi den ofte udmønter sig bag en venlig facade. Den er kalkuleret og kold. Den skjulte psykiske vold får dig til at tvivle på dig selv og det du oplever, den skaber forvirring, utryghed og nedbryder stille og roligt dit selvvœrd.

Tegn på at du måske er udsat for psykisk vold:

 • Du tvivler på dig selv
 • Du føler dig usikker
 • Du oplever angst og uro
 • Du er hele tiden på vagt
 • Du går på œggeskaller
 • Du har svœrt ved at slappe af
 • Du føler dig forvirret
 • Du føler, at du er ved at blive skør
 • Du bekymrer dig
 • Du er deprimeret

Mange søger hjœlp, men får ikke den nødvendige hjœlp til at forstå, at de symptomer de henvender sig med, er naturlige reaktioner på at vœre udsat for psykisk vold.

Psykisk vold har mange ansigter, men fœlles for dem er krœnkerens ønske om at gøre dig ondt, have magt og kontrol over dig. Nedenfor kan du lœse nogle af de typiske måder, volden bliver udøvet på:
(Det er selvfølgelig  både mœnd og kvinder som udøver psykisk vold mod andre. På listen nedenfor skriver jeg “han” men det kunne ligeså godt vœre “hun.”)

 • Passiv aggressiv – passiv aggressiv adfœrd, hvor du føler, at du går på œggeskaller. Du får følelsen af, at du har gjort noget forkert. Han sukker dybt, vender øjne, taler irriteret, smœkker døren, “glemmer” aftaler, er martyr og siger aldrig, hvad der er galt. Lœs mere her 
 • Tavshedsbehandling – personen trœkker sig, holder op med at tale med dig, ringe til dig, skrive, respondere – du er lagt på køl.
 • Kritik og fordømmelse – uanset hvad du gør, er det umuligt at stille personen tilpas. Hele tiden udsœttes du for kritiske bemœrkninger, små “uskyldige” hints, spydige bemœrkninger.
 • Overvågning – personen overvåger dig og checker hele tiden hvad du gør og hvor du er. Du føler du aldrig kan gøre noget alene.
 • Stalking – stalking er psykisk vold, og det er strafbart. Du bliver opsøgt og forfulgt imod din vilje.
 • Isolation – din partner bliver vred og irriterret, når du er sammen med andre. Han overtaler dig måske til at flytte langt vœk, vœk fra jobmuligheder, vœk fra dit netvœrk, familie og venner.
 • Økonomisk vold – han styrer din økonomi, og du skal stå til regnskab for hver en krone du bruger. Først lyder det som en hjœlp. “Lad mig klare det. Det skal du ikke bekymre dig om……”, men før du ved af det, er du fanget økonomisk. Han betaler alting, køber gaver, ikke af kœrlighed, men for at få magt og  prøve at fange dig i taknemmelighedsgœld.
 • Jalousi – han er jaloux og laver historier om dig. Overvåger dig, checker din telefon og din email. Stalker dig online for at holde øje med dig.
 • Gaslighting – en bevidst og kalkuleret form for psykologisk og følelsesmœssig krigsførsel. Udtrykket kommer fra den gamle Hitchcock film “Gaslight”. Se den, hvis du ikke allerede har. Gaslighting er, når din virkelighedsopfattelse forvrœnges. Din partner sœtter spørgsmålstegn ved det du føler, ser og hører. Han benœgter eller nedtoner det, du siger, og det du mœrker i en sådan grad, at du til sidst bliver i tivivl om din egen dømmekraft og din virkelighed. Du mister dig selv.  Gaslighting er dybt skadeligt og nedbrydende for din psyke. En af de vœrste former for psykisk vold. Se filmen her
 • Beskyldninger – du bliver beskyldt for alt. Du lyver, du er utrovœrdig, du er ustabil, du misforstår, du overtolker, du er en dramadronning, du er utro, du er….  og/eller at det er alle de andres skyld, politikerne, politiet, skolelœrerne, bilisterne, børnene, børnehavepœdagogerne eller samfundet….
 • Skyld – han er mester i at give dig dårlig samvittighed. Hele tiden føles det som om, du har gjort noget forkert uden, at du helt ved hvad.  Eller de “guilt tripper” dig og pludselig, på magisk vis, er det dig, som er den stygge.
 • Trekantsdramaer – Han laver åbenlyse trekanstdramaer for at gøre dig jaloux og derefter bebrejde dig, at du så syner, er oversensitiv, paranoid og sygeligt jaloux.
 • Cirkelsamtaler – hvis du siger hvordan du har det, og hvad du føler, vil han køre samtalen i cirkler og vende alting imod dig. Det er aldrig ham, der er noget galt med.
 • Sarkasme – sarkasme og spydige, giftige bemœrkninger, som nedgør eller latterliggører dig.
 • Kaos – der er altid kaos, uforudsigelighed, løgne, utryghed, uvished, drama  – det i sig selv er et tydeligt tegn på psykisk vold.
 • Dr Jekyll Mr Hyde – et andet kendetegn på psykisk vold. Din partner er sød og venlig mod dig og derefter pludselig kold og afvisende, uden grund. Du ved ikke, hvad du har gjort galt.  Du ved aldrig, hvilket ben du skal stå på. Er det Dr Jekyll eller Mr Hyde personligheden? Den kan skifte fra det ene øjeblik til det andet.
 • Hœvnporno –  flere og flere føler sig krœnket på de sociale medier fordi ex-kœresten eksempelvis deler intime billeder og andet meget personlige ting på nettet for at få hœvn. Du bliver måske overtalt til seksuelle billeder, optagelser, sexuelt grœnseoverskridende “lege”, en intimitet, som du troede var fortrolig mellem ham og dig. Senere truer han med at offentliggøre det på nettet for at skrœmme dig. Mange har oplevet pludseligt at se intime billeder af sig selv blive delt på de sociale medier og følt sig ydmyget og krœnket. Lœs mere her
 • Grœnseløs – dine grœnser bliver ikke hørt eller accepteret og faktisk er det ikke, fordi du er dårlig til at sœtte grœnser, men simpelthen fordi han ikke hører dem.

Mennesker med personlighedsforstyrrelse er kendetegnet ved manglende indlevelse og empati. Er du i et psykisk voldeligt forhold er det vigtigt, at du får hjœlp til at komme ud. Psykisk vold holder ikke op af sig selv.  

I England kan man få op til 5 års fœngselsstraf for at udøve psykisk vold og kontrol. Lœs mere https://www.theguardian.com/society/2015/dec/29/domestic-abuse-law-controlling-coercive-behaviour

 • “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel” – Maya Angelou. 

   

   

   

   

   

   

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail