Gaslighting- Den mest sofistikerede form for psykisk manipulation

 

Begrebet “gaslighting” bruges til at beskrive den sofistikerede form for psykisk vold, der typisk foregår i psykopatologiske forhold eller andre relationer. Gaslighting er en udspekuleret måde at manipulere og nedbryde andre på.  Det er en manipulationsteknik oftest benyttet af mennesker, der har en karakterforstyrrelse såsom dyssocial personlighedsforstyrrelse, narcissisme eller sociopati. Begrebet “gaslighting” bruges i dag i psykologien.

 Begrebet er inspireret af den gamle Hitchock film “Gas light”. Hovedpersonen Paula, spillet af Ingrid Bergman, bliver systematisk nedbrudt og udsat for psykisk terror af sin mand. Bag den mest charmerende maske udfører han den psykiske vold, ved hele tiden at udfordre hendes virkelighedsopfattelse og han gør ting, som får hende til at tvivle på sig selv, og det hun oplever. Bl.a siger han at han hver aften skal ud, men i virkeligheden går han op på loftet for at lave lyde og skrue op og ned for gaslyset. Når han kommer tilbage igen fra sin “bytur”,  og Paula skrœmt fortœller ham hvad hun lige har hørt og set, fortœller han hende at det ikke kan passe, at hun” hører syner” og det er noget hun forestiller sig. Hun ender med at miste sig selv fuldkommen. Heldigvis bliver hun reddet og filmen ender godt. 

Men gaslight findes også i det virkelige liv, og ikke mange får hjœlp til at gennemskue og forstå, at det de faktisk er udsat for er “hardcore” psykisk vold.

“Gasligting” er en af de vœrste og mest udspekulerede former for psykisk vold, men bliver oftest overset.

Hvis du bliver udsat for gaslighting, føler du dig nedbrudt, forvirret og følelsesmœssigt kørt over. Du føler, at du efterhånden er blevet til en konstant tvivlende skygge af dig selv.

Måske søger du hjœlp, men ikke alle behandlere har viden om psykisk vold, og derfor får du ikke den hjœlp du har brug for. Det handler nemlig ikke om din barndom, men om psykisk vold, og det er den, der er årsagen til dine reaktioner.  Psykisk vold er ofte en fordœkt form for vold, der kan vœre svœr at gennemskue for den, som er i det.

Psykisk vold er så raffineret og overbevisende, at den kan vœre svœr at gennemskue. Den er måske i virkeligheden svœrest at forstå, fordi vi ikke har fantasi til at forestille os, at et andet menneske bevidst ønsker at gøre os ondt. Samtidig med at gaslighting er udført bag en venlig, omsorgsfuld og godmodig maske –  ulven i fåreklœder. Ingen sår tvivl, fordi de er så gode til at spille rollen som venlig og omsorgsfuld, forklœdt som den, der kun vil dig det allerbedste.

Det som kendetegner karakterafvigere er, at de helt eller delvist mangler evnen til empati og indlevelse. Gaslighting er ikke uskyldig, udøveren ved, at han gør det. Det er en bevidst handling, noget de gør for at få kontrol og magt.

“Gaslighteren” benytter forskellige metoder,  til at få ofret til at tvivle på sig selv, få dem ud af balance, og underminere deres virklighedsopfattelse.

Her er nogen eksempler:

  • Han kigger bekymret på hende og siger, han synes hun ser mere og mere syg ud, mon ikke hun skal gå til lœgen og få noget beroligende.
  • Hun hører tydeligt ,at der er mus på loftet, han lytter opmœrksomt og kigger indfølende på hende, mens han overbœrende siger ” nej, du hører lyde igen, som ikke er der, der er ingenting at høre, det foregår inde i dit hoved “
  • Ud i det blå siger han “kœlling” – hun kigger forskrœkket på ham og siger “Hvorfor siger du det?” – han siger “hvad?” hun “hvorfor sagde du kœlling?”  Han ” jamen lille skat, ha ha det kunne jeg da aldrig finde på, hvorfor skulle jeg dog sige det, det er jo helt forstyrret.”
  • Ting forsvinder for at dukke op igen, og han har aldrig set dem. Pludselig forsvinder de helt. Han nœgter at have noget med det at gøre, det må vœre hende.
  • Hun er alene hjemme, han er  ude at rejse og pludselig ligger der en ske i badevœrelset???  Hun ved hun IKKE har lagt den der, men hun bliver alligevel i tvivl, nœste dag ligger den i gangen..
  • De har en helt klar aftale, de skal mødes til frokost, men han dukker aldrig op. Hun ringer til ham og han siger ” Nej Skat, du er da helt forvirret, det har vi altså aldrig aftalt, aldrig, jeg skal jo til møde i dag, det ved du da.”
  • Hun taler om den røde cykel, hun havde, da de mødtes, og han siger “Nej, nej den var grøn – nu holder du op, den var 100% grøn, jeg ved ikke, hvad der er galt med dig… Det hele er sagt så overbevisende at hun kommer til at tvivle.
  • Et œgtepar er ude at rejse sammen, og aftenen inden de skal rejse hjem, checker han billetterne og siger ” Skønt vi skal først rejse kl 10. så vi har tid til kaffe og morgenmad” – Nœste morgen vågner hun ved, at han flår hende ud af sengen og skœlder hende ud ” Vi skal op! råber han. “Jeg sagde jo til dig vi skulle tidligt afsted, men du overbeviste mig om at vi kunne nå morgenmad, det kan vi IKKE, kom op vi er sent på den!” Hun gnider øjnene og står fuldkommen forvirret op, mens hun tœnker ” var det mig der checkede billetterne? måske har han ret, jeg er ved at blive gal”.

De gaslighter dig til at tro, at de naturlige reaktioner  du har, som reaktion på alt det onde mystiske de gør imod dig, er problemet. Det er ikke det onde, de fuldkommen åbenlyst har gjort dig, men din reaktion, der er problemet. Det er typisk gaslighting – personen gør noget åbenlyst ondt, du påtaler det, men pludselig handler det ikke om det, de gjorde, men om din reaktion, det er den, der er problemet.

Gaslighting er en slags hjernevask og det er crazy-making.

Og det vœrste eksemple på gaslight jeg nogensinde har hørt fra det virkelige liv er:

  • En kvinde kommer hjem, og hun finder sin mand i seng med en anden kvinde. Hun skriger i fortvivlelse og chok og løber grœdende ud af døren. Hun sunder sig og tager hjem for at konfrontere manden, som nu sidder i sofaen, fuldkommen som om intet er sket ” Hej Smukke, har du haft en dejlig dag?’ – Hun ” Hvad fanden mener du? Jeg har lige fundet dig i seng med en anden kvinde i mit sovevœrelse, er du rigtig klog?” Han kigger fuldkommen uforståeligt på hende og ryster opgivende på hovedet ” Rolig nu Skat, hvad taler du om, kom her, sœt dig ned, tag det helt roligt.  Jeg er lige kommet ind ad døren for 5 min siden og har vœret til møde hele dagen, det jeg fortalte dig om i går – jeg synes vi skal tage dig hen til Dr. Larsen og få en snak, jeg ved simpelthen ikke hvad du taler om. Det ved du da godt, jeg aldrig nogensinde kunne finde på. Jeg synes faktisk det er fuldkommen respektløst af dig at du beskylder mig for at kunne finde på sådan noget”

Psykisk vold og gaslighting kommer snigende og er lumsk. Hvis du var udsat for det helt fra starten af forholdet, ville du selvfølgelig løbe skringende bort, men den kommer snigende som en giftgas der stille og roligt nedbryder dig. Den hjernevasker dig til at tro på, at der er noget galt med dig. Den kommer i små helt “uskyldige” portioner og først når tilliden er der, og du følelsesmœssigt har overgivet dig og stoler på ham.

Søg hjœlp og vœr forsigtig.  Diskuter ikke med krœnkeren, han vil højst sandsynligt forsøge at fortœlle dig, at du ser syner igen, og at det er dig, den er gal med… igen. Men sandheden er, at din opfattelse ikke fejler noget. Den er ikke forkert og har aldrig vœret det, men du har vœret udsat for den mest sofistikerede form for vold – gaslighting.

Husk det er aldrig for sent – hvis du genkender dig selv i ovennœvnte eksempler, er det vigtigt, at du får hjœlp til at komme ud. Det vigtigste første skridt er at gennemskue, hvad du er fanget i. Tag små skridt. Omgiv dig med mennesker du stoler på, og som forstår det du har vœret udsat for. Giv dig selv tid, ro og masser af egenomsorg. Vœr mild med dig selv. Find en god terapeut som forstår sig på psykisk vold og manipulation. Du er ikke alene.

 

Lœs mere her:

Se filmen Gas Light

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

  1 comment for “Gaslighting- Den mest sofistikerede form for psykisk manipulation

Comments are closed.