Uden Samvittighed

Det som kendetegner de farligste krœnkere i blandt os er de som mangler samvittighed. Rigtig mange udøver vold i afmagt og smerte og de kan reflektere over det de gjorde, mœrke skyld og dårlig samvittighed.

Men desvœrre findes der også mennesker som har manglende, lille eller slet ingen samvittighed og det er de mennesker vi skal passe på.

All the reading in the world cannot immunize you from the devastating effects of psychopaths. Everyone, including the experts, can be taken in, conned, and left bewildered by them. A good psychopath can play a concerto on anyone’s heart strings.” -Robert D. Hare

Mens jeg boede i Canada stiftede jeg bekendskab med Professor Dr Robert Hare fra University of British Columbia i Vancouver. Han er en af verden’s førende eksperter i psykopati, dyssocial personlighedsforstyrrelse.  Han har udviklet “The Psychopathy Checklist” en screening test som benyttes verden over til at diagnostisere dyssocial personlighedsforstyrrelse.

Hans bog “Without Conscience” blev en øjenåber for mig. Det er en meget vigtig bog fordi der findes mennesker iblandt os som ingen samvittighed har, og mødet med en psykopat kan få katastrofale konsekvenser. Mødet med en person som mangler samvittighed er et potentielt farligt møde som oftest vil efterlade dig sønderknust og det tager lang tid at komme sig efter mødet med en psykopat. Problemet er, de ligner dig og mig og er yderst charmerende, så vi opdager først der er noget galt, når det er for sent.

People tend to think of psychopaths as criminals. In fact, the majority of psychopaths aren’t criminal.”-  Robert D. Hare

Nu er bogen kommet på dansk og jeg kan meget varmt anbefale den. Den hedder “Uden Samvittighed”

Her er hvad Saxobøger skriver om den.

“Robert D. Hares verdenskendte klassiker om psykopaterne iblandt os foreligger nu endelig på dansk!

Psykopater fylder i fængslerne og i voldsstatistikerne, men de er ikke alle kriminelle. Mange ‘nøjes’ med at forpeste livet for deres partnere, kolleger og øvrige omgivelser med manipulation, bedrag, trusler og et oppustet ego. Ofrene står tilbage med spørgsmålet: Hvem er disse mennesker?

Robert D. Hare bruger eksempler fra 25 års arbejde og forskning i psykopati til at besvare dette spørgsmål. Han henter desuden beskrivelser fra både fiktionens kendte psykopater og virkelighedens mest spektakulære sager om bl.a. mordere og seriemordere som Ted Bundy og John Wayne Gacy til at give et billede af, hvad der driver folk med denne skræmmende personlighedsforstyrrelse. Fælles for dem er, at de er selvoptagede, hensynsløse, uden empati og ikke mindst – at de ligner dig og mig. Efter sig trækker de et spor af vold, fortvivlelse, knuste hjerter og tømte bankkonti.

De er ikke sindssyge, men er fuldt ud klar over konsekvenserne af deres handlinger og kan sagtens kende forskel på rigtigt og forkert – deer bare ligeglade. De er selvoptagede og skruppelløse til fingerspidserne og kan ikke at tage sig af andres følelser. Det mest skræmmende er måske, at de for det intetanende offer ofte virker helt normale.

Kan de kureres? Hvad er faresignalerne? Hvordan opstår psykopati? Hvordan slipper man ud af psykopatens kløer? Robert D. Hare giver i bogen råd til forældre, partnere og andre, der må sande, at de lever sammen med et menneske uden samvittighed.

Bogen er en grundbog og en klassiker på sit felt og henvender sig tilpårørende og fagfolk. Den kan også læses af andre med bred interesse for psykopati og krimi.”

Køb bogen her

Se den Canadiske dokumentar  – The Psychopath Next Door.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail