Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/annesturetucker.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/annesturetucker.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Derfor skal psykisk vold skal tages alvorligt

Højkonfliktpersonlighed og psykisk vold går hånd i hånd. Mennesker med en stor grad af højkonfliktpersonlighed er oftest dem, der med deres personlighed og adfœrd krœnker andre.

Nogle af de trœk, som kendetegner højkonfliktpersonlighed, er:

 • manglende selvindsigt
 • lav/ingen empati
 • manglende indlevelse i andre
 • selvcentrering
 • sort-hvid tankegang
 • konfliktoptrappende adfærd
 • selvretfœrdighed
 • følelsen af at vœre hævet over andre
 • styrende/kontrollerende adfærd
 • manipulerende
 • nedladende
 • hensynsløshed
 • bliver hurtigt fornærmet/vred
 • giver andre skylden
 • lyver og spreder falske rygter

Tilsammen kan disse træk vœre tegn på en personlighedsforstyrrelse. Personlighedsforstyrrelser vurderes ud fra et kontinuum fra ingen til svær patologi. Derfor burde højkonflikt få advarselslamperne til at blinke, da en højkonfliktpersonlighed kan være tegn på, at personen har en alvorlig personlighedsforstyrrelse. Hvis personlighedsforstyrrelser som narcissistisk personlighedsforstyrrelse og dyssocial personlighedsforstyrrelse overses og normaliseres, kan det få katastrofale følger.

Hvis der er tale om narcissistisk personlighedsforstyrrelse eller dyssocial personlighedsforstyrrelse, vil personen have ejerfornemmelser over for andre, partneren og børnene. En ejerfornemmelse, som gør, at han føler sig i sin fulde ret til at ydmyge dem og udøve vold, i nogle tilfœlde voldtage og misbruge dem. En ejerfornemmelse, som kan udvikle sig til stalking, hvis partneren vœlger at gå. En ejerfornemmelse, som kan blive decideret livstruende for dem. Netop derfor er det vigtigt at identificere højkonfliktpersonlighed og ikke acceptere den, at se den som et advarselssignal, man skal tage alvorligt.

70% af kvindelige mordofre bliver slået ihjel af deres partner.

Ifølge  “Forebyggelse af drab og dødelig vold i nœre relationer”  mister 10-12 kvinder hvert år livet som følge af vold fra tidligere eller nuvœrende partner.

Psykisk vold er en vœsentlig risikofaktor for partnerdrab.

http://about.chrisalban.com/doedsfald-som-foelge-af-foraeldreansvarsloven/#more-369

6-10 % af den danske befolkning lever op til kriterierne for at have en personlighedsforstyrrelse.

Problemet er, at mennesker med en højkonfliktpersonlighed sandsynligvis ikke œndrer sig. De mener nemlig ikke, at det er dem, der har et problem, det er alle andre, den er gal med. Derfor søger de ikke hjœlp.

Psykisk vold er fundamentet, i al partnervold og før den fysiske vold har der altid vœret psykisk vold. Derfor skal vi tage den psykiske vold meget alvorligt.

Heldigvis er der kommet meget mere fokus på den psykiske vold, og Folketinget arbejder nu hen imod at gøre den strafbar.

Det er glœdeligt og vil få stor betydning for de mennesker, der er fanget i psykisk vold. Jo mere viden man har, desto lettere er det at gennemskue og identificere volden, så man kan komme fri af det voldelige forhold.

Jo større viden vi har om den psykiske vold, des bedre rustede er vi også som fagpersoner til at hjœlpe de voldsramte og undgå victimblaming. Viden er også vigtig i forhold til den hjœlp, vi tilbyder voldsudøveren. Ikke alle voldsudøvere kan drage nytte af samtaler og gruppeterapi.

Det er rigtigt at vi i rigtig mange tilfœlde kan hjœlpe voldelige personer til en bedre adfœrd, men…

Dr. Robert Hare har i mange år arbejdet med og forsket i psykopatologi. Han er desuden også forfatter til bogen Without Conscience. Dr. Robert Hare advarer om, at; hvis årsagen til den voldelige adfœrd handler om narcissistisk  eller dyssocial personlighedsforstyrrelse, så kan terapi og andre interventioner gøre personen endnu dygtigere, mere udspekuleret, kalkuleret og i sidste ende farligere. Årsagen er, at personen aflœser og afkoder det faglige sprog og ønskede adfœrdsmønstre, som vedkommende derefter bruger på endnu mere raffinerede måder. Personer med narcissistisk eller dyssocialpersonlighedsforstyrrelse er oftest ikke i stand til at opnå en varig œndring i deres adfœrd og vil efter kort tid gentage de voldelige mønstre. De vil desuden bruge undskyldningen om, at de har fået hjœlp, til at vœkke sympati hos partneren, som igen vil give dem en chance.

“Most therapy programs do little more than provide psychopaths with new excuses and rationalizations for their behavior and new insights into human vulnerability. They may learn new and better ways of manipulating other people.” – Robert Hare

Det er vigtigt at screene for alvorlige personlighedsforstyrrelser for at kunne give den bedste hjœlp både til de voldsramte og til voldsudøveren.

http://www.straight.com/news/461031/reasonable-doubt-high-conflict-personalities-and-your-legal-battle

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6368133/Mordet-på-Kim-Wall-var-spektakulært.-Men-mænds-dødsensfarlige-ejerfornemmelser-over-kvinder-er-ikke

https://www.dr.dk/presse/dr1-dokumentar-vold-paa-hjernen

https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-forskning-voldsdoemtes-hjerner-reagerer-kraftigere-paa-provokationer

https://www.psychologytoday.com/blog/pathological-relationships/201210/not-all-abusers-are-created-equal

overmagazine.com/2016/june/12-psychopath-and-the-hare

http://www.bbc.com/news/uk-wales-42779339

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail